Mýty a doporučení

It is the morning healt elixir, full of antioxidants, vitamins,  and anti-inlammatory properties.

Mýtus: Olivový olej není vhodný pro teplou kuchyni.

Olivový olej je vhodný a zcela bezpečný pro teplou kuchyni, dokonce je pro ni doporučován, a to z několika důvodů:

  • Doporučená teplota pro vaření/smažení je 180 °C, Kouřový bod olivového oleje je 190-207°C, existují oleje, které mají kouřový bod vyšší (slunečnicový, kukuřičný, arašídový), jak moc ale doopravdy chceme olej zahřívat, při doporučené teplotě pro vaření, 180°C? Odkaz na originální článek
  • kouř z olivového oleje není nebezpečný a tuk se nepromění v plameny, kouř je pouze indikátor toho, že olej je příliš horký a může nám jídlo spálit,
  • Náš BIO olivový olej obsahuje z největší části monosaturované mastné kyseliny, které jsou odolné vůči vyšším teplotám Odkaz na originální článek
  • Při smažení, jídlo velkou část oleje také nasaje, typickým příkladem jsou bramborové placky, i zde je pro smažení doporučován kvalitní Olivový olej, který má v sobě nejvíce vitamínů a co víc, výborně chutná. Při konzumaci neucitíe těžkou mastnou chuť, ale příjemně lehké duchucení.

10 základních pravidel pro smažení v Extra panenském olivovém oleji

  1. Co znamená "správne smažení"? Vždy kontrolovat počet (10-12 times maximum), observe the cooking temperature (180ºc), and the quality of the oil used (below).

  2. Oils rich in omega-3 cannot withstand heat and are therefore used cold. We should limit our consumption of Omega-6. It causes inflammation and saturated fatty acids (animal fats, palm, soy, and coconut!) in our arteries. CF. Butter is bad for your health.

  3. We should limit or even eliminate soybean oil, palm oil, hydrogenated oils (trans fatty acids) for our health, and our planet.

  4. Be aware! Frying increases the caloric value of food. Moderate consumption of fried food is safe, but moderation is the guideline.

  5. Oil that smokes is toxic oil, which can cause the formation of carcinogenic compounds.

  6. Immerse the food when the oil is very hot (so that a crust forms and the oil penetrates less).

  7. Just as there is no single oil, there is no single price per litre. For example, there is no need to use the most expensive oil to make acras.

  8. Once cooked, leave the food on absorbent paper to remove excess oil.

  9. We often talk about the strong taste of olive oil for cooking. There are several types of oil, with different varieties, with varying intensities, or structure. You can opt for light ripe fruit with mild intensity of the fruitness for cooking or frying.

  10. Buy virgin olive oils or virgin vegetable oils; refined oils are the product of VERY chemical processes.